Noutati

GHEJA ÎN SĂRBĂTOARE !

 

Afis Gheja

 

 

Sub acest generic se desfăşoară sâmbătă, 13 iulie 2013, întâlnirea de suflet din acest an a luduşenilor, locuitori ai cartierului Gheja, cu fiii şi nepoţii lor plecaţi la studii sau la muncă în alte localităţi din România sau din state europene.

 

 

Panorama

 

 

Iniţiatorul şi coordonatorul manifestărilor culturale şi sportive cuprinse în programul sărbătorii este domnul Gelu Virgil Puia, ghejean din tată-n fiu şi consilier local în actuala legislatură( 2012-2016 ), bărbat respectat de întreaga comunitate pentru modul în care înţelege să-şi onoreze promisiunile electorale. „Ştiţi, până acum sărbătoarea noastră comunitară era programată să aibă loc în luna mai. După o largă consultare a localnicilor, am ajuns la concluzia că locul ei este într-o lună de vară, cu vacanţă mare pentru elevi şi studenţi, cu concedii pentru cei care au un loc de muncă, cu presiuni mai mici pentru agricultori. Domnul primar Ioan Cristian Moldovan m-a ascultat şi mi-a dat un răspuns pe cât de scurt, pe atât de încurajator: FĂ! Am început demersurile organizatoice, acţiune în care s-au implicat elevi, studenţi, cadre didactice, artişti şi sportivi amatori şi profesionişti, crescători de animale, de păsări de curte şi de porumbei, coregrafii şi dansatorii ansamblurilor folclorice „Ardealul” şi „Transilvania”, instructorii şi membrii Cercului de Canto şi ai formaţiilor de dans modern şi rock, oameni de afaceri. Împreună am gândit un program sărbătoresc şi de divertisment care să fie inedit, dar pe placul întregii comunităţi. Programul a ajuns pe masa de lucru a comisiei de specialitate şi a Consiliului local al oraşului Luduş. Dacă lucrezi cu plăcere şi cu bucuria că îţi slujeşti comunitatea din care faci parte, totul e simplu şi uşor. Efortul nu mai contează. Sper să iasă totul bine, ca să avem curajul să transformăm acest început într-o tradiţie aici, în Gheja noastră dragă.”

 

 

Puia Gelu

 

 

Sărbătoarea ghejenilor începe la ora nouă şi treizeci de minute cu crosul tinereţii, dotat cu premii pentru copii, tineri şi vârstnici. Între orele zece şi douăsprezece sunt programate trei expoziţii( chinologică, de bovine, de păsări de curte şi porumbei ). Concursurile „trăznite”, dotate cu premii pe măsură, pot fi urmărite între orele treisprezece şi cincisprezece.

 

 

Scoala 2

 

 

La ora cincisprezece începe, pe scena în aer liber montată pe terenul de sport al şcolii din localitate, programul artistic, realizat cu concursul unor formaţii şi interpreţi, de certă valoare interpretativă: ansamblurile folclorice Transilvania, Ardealul, Crihalma, Cercurile Canto „Bella Muzica”, din Luduş şi Câmpia Turzii, trupa Paradox, Mike Zetter, Kronica, soliştii Mihai Florea, Mariana Mărginean, Raluca Mureşan, Szep Iulia, Raluca Focşan Bogătean, Monica Pârlea, Oana Sicobean, Sorina Puiac, Adrian Sabău, Ionela Moruţan, Flaviu Florea, Ilie Medrea şi Mirela Mănescu, Grupul de dans sportiv. Programul se va încheia după ora 23.

 

 

Biserica

 

 

În acest program evoluează trei fii ai comunităţii ghejene: Oana Sicobean, cunoscută pentru participările sale la Festivalul „Mamaia copiilor”, la spectacolele de pe scena Casei de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu” şi la mai multe concursuri de creaţie literară „Primăveri luduşene”, actualmente studentă în anul al doilea al Facultăţii de Psihologie din cadrul Universităţii Bucureşti, căreia i s-a rezervat rolul de prezentatoare a programului artistic; Sorina Puiac, fostă elevă a şcolii din cartier şi a Liceului din Luduş, participantă la faza naţională a Olimpiadei de geografie, poet şi eseist premiat la concursurile „Primăveri luduşene”, folk-istă cu spectacole realizate împreună cu Cristi Nistor, artist profesionist originar din Luduş, actualmente studentă în anul al treilea al Facultăţii de Informatică, din cadrul Universităţii Babeş-Balyai, din Cluj Napoca; Adrian Sabău, interpret de muzică populară românească, membru al Cercului de Canto al Casei de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu”, actualmente elev în clasa a X-a a Liceului militar, din Alba Iulia.

 

 

Fantana

 

 

Se impun încă trei menţiuni: printre expozanţi se află şi Vlad Ciprian Gherman, artist plastic amator, în vâstă de doar opt ani, supranumit Micul Brâncuşi de un admirator al său din Austria, care i-a donat o sumă de bani ca să-şi procure plastilină pentru modelat; momentele vesele sunt susţinute de scriitorul, pictorul, sculptorul şi animatorul cultural Ioan Astăluş; printre spectatori se va afla şi doamna Speranţa Puiac-Bănesaru, fostă elevă a şcolii din cartier şi a Liceului din Luduş, actualmente asistent cercetător la Institutul Karolinska, din Stockholm-Suedia, unde îşi pregăteşte doctoratul în Biologie moleculară.

 

 

 

 

 

A CONSEMNAT,

MIRCEA GHEBOREAN

 

 

 

FOTO: prof. ANTONIU BERAR

Articole Similare

Back to top button