Noutati

Sfintele Paşti! Să ne bucurăm de ele, cu omenie şi dragoste. Sărbători fericite!

 

Paştele este cea mai veche sărbătoare a creştinătăţii, care stabileşte o punte între Vechiul şi Noul Testament. Legătura între sărbătoarea evreiască Pessah şi sărbătoarea creştină este şi reală şi ideală. Reală, pentru că Iisus a murit în prima zi a Paştelui evreiesc, ideală pentru că, prin moartea şi învierea lui, Mântuitorul împlineşte de fapt profeţia Vechiului Testament. Paştele creştin a preluat multe dintre tradiţiile celui evreiesc, inclusiv simbolul mielului sacrificat. De Sfintele Sărbători de Paşti, apare “floarea Paştelui”, o floare mică, albă care seamănă puţin cu margareta. Creşte în locurile umede şi apare cu o săptămână – două înainte de Paşte. În trecut copiii o culegeau şi o duceau în Vinerea Mare la biserică, unde o puneau pe masa specială, sărutau icoana şi treceau pe sub această masă încărcată cu flori, de trei ori. Astfel ei deveneau imuni bolilor şi relelor şi îşi puneau trei dorinţe, câte una la fiecare trecere. Florile aduse în Vinerea Mare sunt date după Denia Prohodului, către toţi credincioşii care au înconjurat biserica de trei ori.

 RADIO PASTI 1

Una dintre cele mai mari bucurii ale copilăriei de altă dată, era mersul la denie. La Denia de joi, copiii stăteau în genunchi şi se rugau de douăsprezece ori, făceau noduri unui şnur, fiecare nod simbolizând o dorinţă. Sfintele Paşti, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii este mult mai vastă atât în semnificaţii cât şi în obiceiuri. Să nu uităm câtă bucurie poate fi în sufletul unui copil în clipa în care ciocneşte un ou roşu! Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat! Şi jocul cu cine are cel mai tare ou roşu stârneşte competiţia şi păstrarea tradiţiei.

 

Easter Bunny

Pentru români, pregătirea Paştelui înseamnă mai întâi curăţenia şi bucatele care se fac în casă. De Paşti se fac sacrificii violente (tăiatul mielului şi, în unele zone, a purcelului sau viţelului, spartul ouălor), se prepară alimente rituale (colaci, pască), se aprind luminile, se crede că se deschid mormintele şi cerurile, că vorbesc animalele, ard comorile etc.

 

RADIO PASTI 4

Dincolo de cadouri, de petreceri… se află adevărata semnificaţie a Paştelui, încearcaţi să-i daţi lumina şi să o trăiţi cu adevărat… Sărbători fericite încărcate de lumină, seninătate, bucurie şi dragoste! Hristos a înviat!

 

 

 

Echipa Luduş On Line şi echipa Radio Transilvania Luduş,

vă doresc să aveţi parte de un Paşte Liniştit şi Fericit !

Articole Similare

Back to top button