Noutati

Lansare de carte la Luduş !

 

Institutul de Studii culturale ALPHA, în parteneriat cu Universitatea „Petru Maior” şi Editura „Arhipelag XXI” organizează, marţi, 17 iunie 2014, de la ora 19, la Casa de Cultură „Pompei Hărăşteanu” din Luduş, lansarea cărţii Revoluţia de la 1848 în Câmpia Transilvaniei a regretatului şi reputatului profesor dr. Ioan Olteanu, intelectual distins şi istoric reputat. Cartea, apărută la Editura Arhipelag XXI, va fi prezentată de prof. univ. dr. Vasile Dobrescu, prof.univ.dr. Cornel Sigmirean şi prof.univ.dr. Iulian Boldea de la Universitatea „Petru Maior din Tîrgu-Mureş.

 

Afis.lansare de carte. I. Olteanu 2

 

 
Ioan Olteanu (1942-1998) a absolvit Facultatea de istorie-filosofie a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj (1960-1965). A fost profesor de istorie la Liceul teoretic nr. 2 din Luduş. Şi-a susţinut doctoratul în istorie, în 1988, cu teza Revoluția de la 1848 în Câmpia Transilvaniei (coordonator: acad. Ștefan Pascu). A ocupat funcţia de primar al oraşului Luduș, în 1991-1992. A colaborat cu studii istorice și poezii la Vatra, Steaua, Tribuna, Amfiteatru ş.a. A fost membru al Societății de științe istorice şi metodist al Inspectoratului Școlar județean Mureș. A publicat, sub pseudonimul Paul Pretor, cartea de poezii Pădurea sub cuvinte (1992). Postum, la Editura Arhipelag XXI a apărut volumul bilingv Poeme/ Poèmes (2013). „Cetățean de onoare” (post-mortem) al oraşului Luduş. Numele său a fost atribuit Școlii generale din Gheja și unei străzi din Luduș.

 

coperta Oltean2

 
Aşa cum observă autorul cărţii, revoluția de la 1848 a concentrat, „încă din timpul desfășurării sale, atenția și pasiunea cărturarilor români. De atunci și până azi, spiritualitatea românească a fost captivată de eveniment, pentru că el s-a detașat în istorie prin dimensiune, conținut și consecințe. Prin profunzimea sa, revoluția din această parte a Transilvaniei a contribuit substanțial la definirea revoluției române ca eveniment cardinal în istoria noastră”.

 

 

 

 

Prof.univ.dr. Iulian BOLDEA
Universitatea „Petru Maior”, Tîrgu-Mureş

Articole Similare

Back to top button