Noutati

O imagine nouă, de vară, pentru orașul Luduș !

 

Rezultate bune cu cheltuială mică
În primăvara acestui an administrația publică locală a inițiat o serie de activități care să fie finalizate în beneficiul nu numai al localnicilor, dar și al vizitatorilor. Unul dintre aceștia, revenit de peste mări și țări după aproape un an de zile, s-a arătat surprins plăcut de noua față a orașului. „După aproape un an de absență din oraș am constatat că acesta întinerește, începe să aibă o față nouă, modernă”, a declarat o tânără care cunoaște o bună parte a Europei și a Americii. Primarul Cristian Moldovan spune că locuitorii orașului merită să trăiască într-o urbe curată și frumoasă, două calități pe care Primăria le are în permanență în atenție.

 

Idei simple, rezultate notabile
După ce în această primăvară Executivul Primăriei a luat hotărârea de a schimba fața orașului, preocuparea personalului care activează în domeniul „Spații verzi” a fost de a aduce noutăți în realizarea de noi aranjamente florale pe străzile orașului.
Liviu Popa, directorul Biroului „Drumuri, Intervenții, Transport, Zone Verzi” (DITZV) a inițiat un schimb de experiență la care au participat lucrătorii Biroului în orașele Sfîntu-Gheorghe și Ploiești, două localități cunoscute pentru realizări deosebite în domeniu. Au revenit în Luduș cu o nouă concepție, cu idei care au început să fie puse imediat în practică. Mai mult, ing. Luminița Covaciu, pasionată de flori și de peisagistică a procurat semințe de flori din specii noi și a conceput noile aranjamente florale. Liviu Popa spune cu modestie că „Am aruncat câte o privire și pe internet și am încercat, cu puținul pe care ni-l permitem să facem ceva cu ajutorul oamenilor pe care îi avem”.

 

SENS 2.

 

Meseriași de calitate
„La DITZV lucrează 30 de oameni care au diferite calificări, oameni pricepuți, mulți dintre ei fiind pregătiți de noi”, spune Popa. Cu acești oameni a fost confecționat mobilierul urban de foarte bună calitate și cu o estetică modernă. Și, ceea ce este foarte important în condițiile unui buget de austeritate, la costuri deosebit de mici. Soluția a fost foarte simplă și la îndemână. Au fost cumpărate doar materialele și, evident, fără a socoti manopera, prețul este foarte convenabil. În felul acesta a fost ușor să fie montate până acum 30 de bănci în cartierele de blocuri, iar altele 20 sunt în lucru urmând să fie livrate Asociațiilor de Proprietari, la cerere.
De mare efect sunt două aranjamente florale în centrul vechi al orașului, o zonă în care este amplasat Monumentul Latinității și Monumentul Eroilor, recent reparat și cu plăcile de marmură șlefuite, zona fiind adiacentă drumului european care tranzitează orașul.
În zona Parcului Primăriei au fost amplasate două turnuri florale confecționate din metal și ornate cu diferite specii de flori. Acestea încadrează o frumoasă bancă ornamentală, toate trei fiind în apropierea unei pergole pregătite pentru trandafirii cățărători care și-au început drumul spre înălțime, dezvoltarea maximă fiind așteptată vara viitoare.
O altă frumoasă bancă decorativă este amplasată în stația de autobuz din zona Bologa, iar mai departe, dincolo de podul rutier, automobiliștii trebuie să depășească sensul giratoriu. Acesta este construit cu forțe proprii, cu fonduri puține, dar cu multă muncă. Celor care spun că aranjamentul este prea mic, Liviu Popa le spune că „Da, se poate face o lucrare mai mare cu redesenarea zonei, avem un proiect în acest sens, dar costurile de 1,5 mld. lei vechi ne sunt inaccesibile. Pe moment”.

 

SENS 1

 

Surprize, surprize
Pe lângă lucrurile palpabile, văzute de oricine, Primăria are în rezervă și câteva surprize plăcute pentru perioada următoare. Am insistat să le aflăm, dar Liviu Popa s-a ținut tare și nu le-a divulgat. Totuși, am primit promisiunea că la o nouă întâlnire când vom vorbi și de parcurile de joacă ale copiilor, despre Gheja și Roșiori, despre noua strategie a colectării deșeurilor, vom afla și despre secretele care acum trebuie să rămână…. secrete.

 

 

 

A CONSEMNAT,
Ioan A. BORGOVAN

 

 

Sursa: PUNCTULwww.punctul.ro

Articole Similare

Back to top button