Noutati

Sfaturile sculptorului și pictorului Tiberiu Murșa: “Numai muncind, poți ajunge departe”!

 

Tiberiu Murșa are 45 de ani și este de loc din orașul Luduș. Înainte de a ajunge în Italia a trăit în Giubeca-Craiova, județul Dolj, localitatea natală a soției. Apoi a ajuns la Roma, în 1994, “ca toții tinerii care visau occidentul și un trai mai decent”.

 

10981_692885047462620_4506722424675909827_n

 

A fost pasionat de artă de mic copil. “În România am făcut pictură bisericească, însă nu prea am frecventat-o pentru că imediat dupa scoală am venit aici, în Italia. Sunt italian-adoptat de 19 ani, din 1994, când toți tinerii după revoluție visau occident și un trai mai decent. Am spus să încerc și eu și am plecat spre Italia. Am lucrat chiar din a treia zi după ce am ajuns și am intrat direct în marmură. În România doar visam să lucrez sculptură în marmura. În Italia existând din abundență am profitat, cu voie și fără voie.”

Cunoștințele dobândite în țară l-au ajutat pe artist să se integreze ușor, iar talentul i-a fost recunoscut. “Probleme majore de când sunt în Italia nu prea am avut ținând cont că arta dobândită și învățată în România aici mi-a prins foarte bine. Oriunde m-am dus și am arătat ce știu am fost apreciat și lăudat.”

Monumentul Papei

Tiberiu Murșa ne-a povestit parcursul său artistic în țară. “Pasiunea pentru artă o am de mic copil. Desenam de la grădiniță, iar mai apoi, mai exact din clasa a șasea, am plecat la școala de arte plastice din Tg. Mureș. Acolo am terminat școala de pictură bisericească, școală care aparținea Patriarhiei Române. Am fost plecat de lângă părinți de mic copil, cunoscând binele și răul, sărăcia și bogația. În privința sculpturii, pot spune că m-am apucat serios aici, în Italia.”
“Cunoscând desenul, la care am adăugat multă imaginație, am creat câteva statui în mărime naturală, multe basoreliefuri, majoritatea dedicate celor sfinte, în special bisericilor. De menționat este că lucrez la o firmă de prelucrarea marmurei și travertinului. Această firmă a colaborat cu un artist sculptor italian care a lucrat monumentul închinat Papei Wojtyla, monumentul fiind situat la Tor Vergata, la Roma. Artistul a lucrat bronzul, iar firma a furnizat toată baza de travertin a monumentului. Partea care mi-a fost încredințată să o realizez a fost scrisul în latină, lucru pe care l-am făcut cu seriozitate și cinste.” ne-a povestit Tiberiu Murșa.

Înger cu porumbei

Artistul a realizat câteva sculpturi care sunt expuse în locuri publice. “Poate că nu întotdeauna am reușit să exprim prin lucrările mele tot ceea ce vroiam, constrâns de împrejurări, dar totuși ieșeam cu fruntea sus și cu mare satisfacție Una dintre lucrările mele importante a mai fost îngerul care a fost pus la intrarea unui cimitir din Terni, lucrare intitulată “îngerul cu porumbel în mâini”, simbolizând Duhul Sfant și puritatea. O altă lucrare este intitulată “Padre Pio”, care a fost pusă întro piață, apoi un alt sfânt ocrotitor al catolicilor “San Diego-Odi” și altele.”

“Pentru biserici am realizat nenumărate basoreliefuri, de exemplu cele 14 stațiuni din “Via Crucis”, apoi îngeri sau simboluile celor patru evangheliști. De asemenea ornamente de toate tipurile și mărimile, din marmură, travertin și peperino.”, a precizat el.

Ce proiecte de viitor are Tiberiu Murșa?

“Proiecte de viitor… Încerc să merg și cu pictura, concomitent cu sculptura. Lucrez acum în timpul liber la pictura de chevalet, făcând tablouri în ulei, pe pânză, în stil realistic. E puțin cam greu să te afirmi fără niciun ajutor, așa că numai muncind poți ajunge departe.”

 

 

 

 

A consemnat,
Andi Rădiu

Album FOTO, Facebook Radio TRANSILVANIA, la urmatorul link:
www.facebook.com/media/set/?set=a.692883864129405.1073741862.573324379418688&type=1

 

Sursa: Gazeta ROMANEASCAwww.gazetaromaneasca.com

 

Pagina de Facebook a artistului: TIBERIU MURSAhttps://www.facebook.com/tiberiu.mursa

 

 

 

Articole Similare

Back to top button