Noutati

Artişti luduşeni la Varşovia!

 

Sculptorul Simon Attila şi pianistul Kovacs Levente au anunţat miercuri că Muzeul ‘Frederic Chopin’ din Varşovia a acceptat proiectul lor, ‘Effects of Chopin’, prin care mai mulţi copii sunt provocaţi să picteze pe chipul lui Frederic Chopin, sculptat în ipsos, în timp ce ascultă muzica compozitorului. Conform celor doi artişti mureşeni, că a fost semnat deja un parteneriat în acest sens.

 

DSC_0369

 

‘Cei din Varşovia sunt foarte încântaţi de idee şi vor să colaborăm în proiectul ‘Effects of Chopin’. S-au bucurat de idee mai mult decât credeam noi. Am semnat un parteneriat şi acum încercăm să facem programul. Dorim să începem cu primul concert undeva în februarie-martie (…) Cei de la muzeu s-au bucurat, au spus că e una dintre cele mai bune idei pe care le-au auzit până acum. Au spus că au un program educaţional pentru copii şi tineri şi că vor încerca să includă ‘Effects of Chopin’ în acest proiect întrucât acum se face bugetul pentru anul viitor pentru proiectul educativ. Interesant este că ei îl promovează pe Chopin în orice fel, dar nu s-a încercat niciodată această variantă, cu sculptură, pictură şi muzică, şi cred că acesta este un câştig foarte mare pentru noi’, a declarat, pentru AGERPRES, Simon Attila.

Sculptorul a spus că, în semn de respect, a donat Muzeului Chopin din Varşovia prima sculptură reprezentând chipul compozitorului, pe care fetiţa lui l-a pictat şi care i-a inspirat ideea acestui proiect.

 

SAM_3793

 

‘Am mai multe lucrări pe care am vrut să le donez Muzeului Chopin dar nu am ajuns acolo din cauza condiţiilor materiale pe care le avem. Am donat un basorelief destul de mare, monumental, am o copie şi la Viena, şi un cap al lui Chopin, denumit ‘Gândul lui Chopin’ pe care i l-am făcut cadou, acum un an, colegului meu Kovacs Levente. El s-a gândit să îl doneze muzeului, aşa că au ajuns toate în acelaşi loc. Cei de la Muzeul Chopin s-au bucurat enorm, este cea mai faimoasă lucrare a mea şi are dimensiuni de 60×29 centimetri’, a spus sculptorul.

 

SAM_3989

 

Simon Attila a arătat că pentru a participa la proiectul ‘Effects of Chopin’ intenţionează să selecteze şi doi copii din România, posibil de la Liceul de Artă din Târgu Mureş, care să aibă cunoştinţe despre pictură sau despre muzica lui Chopin.

 

SAM_4038

 

‘Deocamdată am hotărât să ducem cu noi doi copii, vom face o selecţie, un mic test de cultură generală, cred că o să încercăm la Liceul de Artă din Târgu Mureş. Îi vom duce la evenimentul programat la Varşovia, la primul concert, apoi vom continua cu un turneu în alte oraşe unde dorim să adunăm copii care să picteze busturile lui Chopin. Dorim să facem un turneu Europa-SUA, după care ne vom întoarce în ţară şi vom organiza un eveniment asemănător şi aici’, a spus Simon.

 

SAM_4037

 

Pianistul Kovacs Levente a susţinut că lucrează intens la concretizarea unui program detaliat pentru realizarea proiectului ‘Effects of Chopin’, dar şi la realizarea unui album cu compoziţii proprii, pe care ar dori să îl lanseze la Varşovia la începutul anului viitor.

 

SAM_3707

 

‘Lucrăm la un proiect detaliat pentru a-l putea prezenta partenerilor noştri, iar undeva în luna februarie ne vom deplasa din nou la Varşovia pentru a programa prima acţiune, un concert de-al meu în care voi prezenta noul album (…) Vrem să vedem efectul muzicii asupra acestor copii în timp ce pictează (chipurile din ipsos, n.r.), vrem să vedem diferenţele, asemănările. Concertul va fi îmbinat cu pictura în fiecare oraş în care vom merge şi va fi interesant să vedem cum copiii veniţi din culturi diferite se exprimă, cum se schimbă percepţia lor în funcţie de zona din care provin. Vom organiza o acţiune similară şi în România, iar toate sculpturile pictate vor fi expuse la Muzeul Chopin din Varşovia’, a susţinut pianistul Kovacs Levente.

 

SAM_4118

 

În privinţa sculpturii pe care a primit-o cadou de la prietenul său, sculptorul Simon Attila, şi pe care a decis să o doneze Muzeului Chopin, Kovacs Levente a spus că aceasta trebuie văzută de toată lumea, întrucât este unul dintre cele mai reuşite chipuri ale compozitorului.

 

SAM_4115

 

‘Am zis că locul ei este acolo unde a trăit Chopin şi cred că nu poate fi un alt loc mai potrivit pentru aceasta. Este atât de reuşit şi de frumos şi am zis că nu trebuie să fim egoişti să îl vedem numai noi, ci toţi cei care vizitează Muzeul Chopin’, a precizat Kovacs Levente.
Cei doi artişti, originari din oraşul Luduş, au fost sprijiniţi în demersurile lor de Institutul Cultural Maghiar ‘Balassi’ din Varşovia.

 

 

 

A consemnat,
Dorina Matiş

Sursa: AGERPRES şi PUNCTULwww.punctul.ro

Articole Similare

Back to top button