Home / Noutati / Sărbătoarea de la 1 Decembrie din Luduş, oglindită de presa scrisă mureşeană!

Sărbătoarea de la 1 Decembrie din Luduş, oglindită de presa scrisă mureşeană!

 

PUNCTUL – Ioan Andreiu Borgovan

Festivitate vegheată de întregitorul Mihai Viteazul

Cu doi ani înainte de jubileul secular al Marii Uniri de la Alba Iulia, Parcul Unirii din Luduș a răsunat de cântece patriotice receptate cu bucurie de participanții care purtau cu mândrie cocardele și eșarfele tricolore roșu, galben și albastru oferite de Primăria orașului.

 

15319190_1184128261671627_3777162197546786087_n

 

România în sărbătoare

Momentele distincte ale manifestării au fost moderate de Mihai Nașca și au început cu intonarea Imnului de Stat a României, după care un sobor de preoți conduși de protopopul Lucian Voșloban a oficiat o slujbă de comemorare a celor care au luptat și s-au jertfit pentru întregirea României. Despre semnificația istorică a Marii Uniri, cea mai glorioasă pagină din istoria României au vorbit Cristian Moldovan, primarul orașului și col. (r) Ioan Orban de la Asociația Veteranilor de Război. Un moment inedit  creat elevul Paul Bologa care însoțit de un grup de colegi a recitat poezia „Trei culori” de Șt. O. Iosif. A urmat în program decernarea titlului de „Cetățean de onoare al orașului Luduș” preotului greco-catolic Sorin Valer Russu. Din „Laudatio” rostit de prof. Mircea Gheborean am aflat că titlul a fost acordat pentru „Activitatea preoțească îndelungată, pentru că este doctor în istorie, cercetător științific, autor a nouă cărți și a numeroase studii, este profesor asociat la Universitatea Babeș – Bolyai Cluj-Napoca și a realizat proiecte sociale și caritative. Placheta și diploma au fost înmânate dr. Sorin Valer Russu de către primarul Cristian Moldovan în fața bustului lui Mihai Viteazul și în fața numeroșilor participanți la sărbătoare. În încheierea ceremoniei, instituțiile publice și reprezentanții partidelor politice au depus coroane de flori, după care asistența a păstrat un moment de reculegere în amintirea celor care au realizat actul istoric de la 1 Decembrie 1918. În a doua parte a zilei s-a desfășurat spectacolul extraordinar„România în sărbăroare”.

 

 

A consemnat

Ioan A. Borgovan

 

Sursa: PUNCTULwww.punctul.ro

 

 

CUVANTUL LIBER – Mircea Gheborean

1 DECEMBRIE 2016, ZI DE MARE SĂRBĂTOARE LA LUDUȘ

Ziua de 1 Decembrie, Ziua din anul de glorie 1918 în care înaintemergătorii noștri transilvăneni, de la vlădică la opincă, uniți în gânduri, fapte și simțiri, au pecetluit pentru vecie unitatea noastră națională în hotarele României Mari, Ziua zilelor noastre aleasă ca Zi Națională a fost sărbătorită la Luduș și în acest an, 2016, prin acțiuni și manifestări cultural patriotice luminate de sincer și curat suflet românesc.

Semnalul pregătirilor locale pentru marea noastră sărbătoare națională l-a dat, cu multe luni înainte, Primăria orașului. În toate cartierele s-au întreprins vaste acțiuni de curățenie generală, astfel încât de Ziua Națională orașul întreg să poată îmbrăca haine de sărbătoare. În grădinițe, școli gimnaziale și la Liceul Tehnologic au început pregătirile pentru tradiționalele serbări școlare dedicate Marii Uniri. Au fost organizate expoziții și concursuri, vizite și excursii la obiective istorice din Transilvania. În magazine s-au pus în vânzare stegulețe, eșarfe și drapele în culorile roșu, galben și albastru. Casa de Cultură ,,Pompeiu Hărășteanu” a invitat, din timp, interpreți și formații artistice renumite, pentru spectacolul de gală. Principalele artere rutiere și pietonale au fost împodobite cu noi drapele naționale românești, simboluri ale gloriei trecutului, onoarei, conștiinței, demnității și unității naționale, identității românilor între popoarele lumii. Radioul local ,,Transilvania Luduș” a transmis emisiuni și mesaje adecvate sărbătorii naționale. Luni, 28 noiembrie, peste o sută de artiști amatori, elevi ai Școlii Gimnaziale ,,Ioan Vlăduțiu”, au celebrat Marea Unire, la Casa de Cultură, prin cântece, recitări și evocări istorice, prezentate în fața altor patru sute de elevi, colegi de școală și a profesorilor lor. În seara aceleași zile, un numeros grup de ludușeni, în frunte cu primarul Ioan Cristian Moldovan, s-au deplasat la Târgu-Mureș ca să participe la lansarea cărții ,,Unirea de la 1918 reflectată în paginile ziarului «Unirea» de la Blaj”, a cuviosului preot Sorin Valer Russu, paroh al Bisericii greco-catolice ,,Sfântul Apostol Petru”, din Luduș.

 

15267712_1184131655004621_6549540027667836785_n

 

Joi, 1 Decembrie, la orele amiezii, în Piața Unirii, la statuia lui Mihai Viteazul, primul unificator de neam și țară românească la 1600, a avut loc, în organizarea Primăriei și a Consilului Local Luduș, în prezența a sute de ludușeni, ceremonialul religios și civil de celebrare a Zilei Naționale și de cinstire a făuritorilor Marii Uniri de acum nouăzeci și opt de ani. După intonarea Imnului Național al României, părintele protopop Lucian Voșloban, împreună cu preoții Viorel Ormenișan, Constantin Savu, Ilie Dăian, Vasile Cercel, de la cele patru biserici ortodoxe din oraș, au oficiat slujba de TE DEUM. Despre Marea Unire, ca necesitate istorică și act de voință a întregii națiuni române, despre bărbații apostoli ai idealului național, care au ținut sus stindardul ideii de unitate națională, despre vitejii ostași români care au luptat și au murit pentru Unire, au vorbit primarul Ioan Cristian Moldovan și colonelul în rezervă Ioan Orban. În ceremonialul de celebrare a Zilei Naționale a fost inclus și un moment inedit: primarul Ioan Cristian Moldovan i-a înmânat preotului paroh doctor în istorie Sorin Valer Russu Titlul de Cetățean de Onoare al orașului Luduș, conferit de Consiliul Local prin Hotărârea numărul 99, din 15 noiembrie 2016, ca urmare a demersului inițiat de profesorul Mircea Gheborean. Prima parte a festivității a încheiat-o Andrei Bologa, elev în clasa a VIII-a a Școlii Gimnaziale ,,Ioan Vlăduțiu”. El a recitat, secondat de un grup de colegi, poezia ,,Trei culori”, a regretatului poet unionist Grigore Vieru. Ceremonialul de la statuia lui Mihai Viteazul s-a încheiat cu depuneri de coroane în numele Camerei Deputaților, Primăriei Luduș, ANVR, Ministerului Afacerilor Interne, unităților de învățământ din oraș, Centrului de Reabilitare și Recuperare Neuropsihiatrică, Serviciului Fiscal, Fabricii de Zahăr, Cooperativei ,,Unirea”, Companiei Aquaserv, a partidelor Social-Democrat, Național Liberal, Mișcarea Populară, ALDE, România Unită și UDMR.

Înainte de începerea ceremonialului, reprezentanți ai Primăriei au oferit tuturor celor prezenți cocarde, eșarfe și stegulețe tricolore românești. Aceste minunate simboluri naționale au fost folosite de posesorii lor și pe parcursul spectacolului omagial ROMÂNIA ÎN SĂRBĂTOARE, dăruit ludușenilor, în după-amiaza Zilei de 1 Decembrie, de Primărie, Consiliul Local și Casa de Cultură ,,Pompeiu Hărășteanu”, în parteneriat cu Protopopiatul Ortodox Luduș și Radio ,,Trinitas” din București. Pe parcursul a mai bine de trei ore, pe scenă au evoluat soliștii ludușeni de muzică populară și patriotică Delia Molnar, Roxana Pop, Septimiu Pop, Ovidiu Nechita, ansamblurile folclorice ,,Transilvania” și ,,Ardealul”, prea bine cunoscutul și îndrăgitul bard al melosului popular românesc, părintele Marius Ciprian Pop, Cenaclul sibian ,,Lumină lină”, înființat, coordonat și condus cu talent deosebit și neobosită râvnă de preotul ortodox Cătălin Dumitrean și alcătuit din slujitori devotați ai Bisericii Ortodoxe Române și ai românilor de pretutindeni: preotul Dumitru Ghiaja, instrumentiștii și soliștii vocali Ioan Ivan, Mirela Ivan, Sorin Popa, Mihaela Tecar, Andreea Tecar, Andrei Lazăr, Camelia Hopârtenan, Alexandru Hopârtean, Ștefan Ioan, Mihai Nemeș, Claudia Nemeș.

 

15230721_1184137921670661_5382667600016834187_n

 

Cei aproximativ cinci sute de ludușeni spectatori i-au aplaudat la scenă deschisă pe toți interpreții, cu mai multă căldură pe artiștii oaspeți. Cântecele patriotice și colindele au fost interpretate de artiștii de pe scenă împreună cu ludușenii din sală, în timp ce aceștia, ridicați în picioare, fluturau eșarfe și stegulețe tricolore. Emoționante și de neuitat momente, însoțite de ovații și de urările LA MULȚI ANI ROMÂNI! LA MULȚI ANI ROMÂNIA! Camerele de luat vederi, telefoanele și aparatele audio video au înregistrat totul, non-stop. Cel mai tânăr fotoreporter activ a fost româncuța Sofia Doboș, în vârstă de numai trei ani și nouă luni.

Din nou, de toate pregătirile, până la amănunt, s-a îngrijit profesorul Liviu Botezan, consilier al primarului. Rostite sfătos în blândul nostru grai ardelenesc, intervențiile domnului Mihai Nașca, redactor al Televeziunii Târgu-Mureș, moderator al marii sărbători de la Luduș, au mângâiat și bucurat, ca și în atâtea alte dăți, sufletele ludușenilor.

La ora optsprezece, domnul primar a dat startul sistemului de iluminat festiv din parcul central și a inaugurat diorama Nașterii Domnului Iisus Hristos.

Acum nouăzeci și opt de ani, delegații Cercului electoral Luduș, întorși biruitori de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia și ludușenii care i-au așteptat acasă au înălțat rugăciuni de mulțumire Tatălui Ceresc și, în actuala Piață a Unirii, cu toții au cân-tat Imnul de la 1848, ,,Deșteaptă-te, române!”, au jucat și au cântat ,,Hora Unirii” până noaptea târziu. Pe 3 decembrie i-au primit aici pe primii ostași ai Armate Regale Române, comandați de maiorul Nădejde. Evocând eroicul timp al reîntregirii neamului românesc, țăranul ghejean Iacob Bologa mărturisea în anul 1977: ,,A fost cea mai mare trăire românească, o sărbătoare pe care noi, românii, am așteptat-o de secole. Așa ceva am trăit și sunt mândru că am fost de față”.

La fel putem mărturisi și noi, ludușenii, trăitori în anul 2016: ,,Suntem mândri că am fost de față la aniversarea celor nouăzeci și opt de ani ai Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”.

 

 

 

A consemnat

Mircea  Gheborean

Sursa: CUVANTUL LIBERwww.cuvantul-liber.ro

About ((( T ))) Radio Transilvania

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close