Home / Noutati / Sărbătoarea naţională a României la Luduş, în presa scrisă mureșeană.

Sărbătoarea naţională a României la Luduş, în presa scrisă mureșeană.

 

 

Ioan Andreiu Borgovan – Săptămânalul “PUNCTUL”

 

 

1456064_639171569474239_552520632_n

 

 

 

Ziua Națională, în Parcul Unirii

 

Anul acesta, pentru prima oară, Ziua Națională a României a fost omagiată în Parcul Unirii din Luduș, acolo unde tronează bustul lui Mihai Viteazul, inaugurat în vara acestui an. Prin această sărbătorire se readuce o parte din istorie în prezent, în locul unde ludușenii se reuneau la momentele importante din viața națiunii.

 

Cinstire deplină veteranilor

 

Duminică la orele amiezii, sărbătoarea a debutat cu intonarea Imnului Național al României după care preoții Lucian Voșloban, Ilie Dăian, Sorin Valer Russu, Vasile Cercel, Constantin Savu, Viorel Ormenișan și Mihai Cercel au oficiat o slujbă religioasă de pomenire a eroilor. A urmat discursul primarului, după care a acordat o Diplomă de onoare veteranului Iacob Baghiu, pentru contribuția adusă la eliberarea orașului Luduș în toamna anului 1944. Au fost prezenţi senatorul Akoş Mora, reprezentantul Consiliului Judeţean, Raul Boroş, consilieri locali, şefi de instituţii, reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei, oameni de afaceri, familia veteranului Iacob Baghiu şi un număr însemnat de locuitori ai oraşului. Au rostit alocuțiuni colonelul (r) Sever Popovici, reprezentantul ANVR, subfiliala Luduș și senatorul Akoș Mora. Un moment emoţionant l-a constituit veteranul sărbătorit cu a sa evocare a luptelor pentru eliberarea oraşului la care a participat, apoi drumul parcurs de el cu armata română până la victoria finală.

După depunerea de coroane de flori la Monumentul lui Mihai Viteazul s-a realizat dispozitivul de defilare și onorul dat de Gârda de Onoare de la Garnizoana Tîrgu Mureș.

Seara, la Casa de Cultură ”Pompeiu Hărășteanu” a avut loc un spectacol omagial prezentat de Mihai Nașca ”România în sărbătoare”. Despre importanța momentului au vorbit primarul Cristian Moldovan și Mihai Nașca, acesta prezentând câteva considerații istorice. În spectacol au evoluat Ansamblurile ”Ardealul”, ”Transilvania” din Luduș și ”Mureșul” din Tîrgu Mureș și soliștii Nicolae Furdui Iancu și Mariana Deac, Roxana și Septimiu Pop, Raluca Mureșan, Mariana Mărginean, Cristina Crăciunescu, Iulia Szep, Paula Stînă, Monica Pîrlea, Delia Molnar și Ovidiu Nechita.
După spectacol a fost inaugurat iluminatul festiv, iar participanții au jucat hora unirii.

 

 

 

 

 

Mircea Gheborean – Cotidianul “CUVANTUL LIBER”

 

 

1441434_639172516140811_684349530_n

 

 

 

LA MULTI ANI, ROMÂNI, LA MULTI ANI, LUDUȘENI

 

Evenimentele culturale, împodobite cu nimbul luminos al dragostei de neam și de patrie, organizate la Luduș pentru celebrarea Zilei Naționale a României și aniversarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 au debutat cu ateliere tematice, expoziții de carte, evocări istorice, recitaluri de poezie și cântece patriotice, cu serbări și concursuri ale preșcolarilor și elevilor, organizate în instituțiile de învățământ din oraș, la Biblioteca orășenească și Casa de Cultură. În cadrul atelierului „Să învățăm împreună să iubim România”, elevi de la Liceul Tehnologic Nr. 1 și de la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu”, îndrumați de prof. dr. Casiana Mirela Cozma și înv. Ana Hădărig, și-au împătășit motivele pentru care iubesc România, au descifrat semnificațiile simbolurilor naționale, au organizat o expoziție de hărți sentimentale ale României și de stegulețe tricolore confecționate împreună. Vineri, 28 noiembrie 2013, zi în care s-au împlinit 95 de ani de la unirea Bucovinei cu patria mamă România, în sala mare a Casei de cultură s-au succedat trei mari spectacole artistice, de la ora zece până seara, la ora douăzeci.

 

Primul, a început cu prezentarea electronică, în format power point, a Marii Uniri, după scenariul întocmit de Valeria Tocaciu, Bianca Crăciun, Paul Turbaș, Octavia Morar și Mădălina Nistor, elevi din clasele a VII-a și a VIII-a de la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu”, coordonați de profesorii de istorie Mirena Roman, Horațiu Roman, Antoniu Berar și a continuat cu un emoționant program de cântece și poezii susținut de corurile reunite ale școlilor gimnaziale Nr. 1 și „Ioan Vlăduțiu” (dirijor, prof. Cornel Pop), de excepționalul recital muzical, pe versurile lui Grigore Vieru, poet al românilor de pretutindeni, în interpretarea solistei Bianca Boar, de recitatorii Anda Moldovan, Francesca Pal, Ioana Marusia Nicoară, Sorina Trif, Bogdan Cotta, Andrea Kis, Octavia Morar, de soliștii de muzică populară Mariana Mărginean (elevă) și Iulia Crăciunița Szep, profesoară de limba și literature română.

 

Cel de al doilea spectacol, creație colectivă a elevilor și  profesorilor de la Liceul Tehnologic Nr. 1, având ca prezentatorii pe liceenii Gabriela Coman și Paul Nichita,  a început cu intonarea Imnului de Stat al României și cu expunerea profesorului de istorie Cristian Drăghia. Într-o atmosferă de curată trăire tinerească sutele de spectatori au rezonat cu entuziasm, împreună cu artiștii de pe scenă, la mesajele patriotice transmise prin timpul românesc de eroii neamului nostru care au pregătit, au făurit și au apărat Marea Unire din anul 1918. La reușita spectacolului au contribuit recitatorii Diandra Mirion, Ioana Aldea, Diana Banea, Raluca Sălcudean, Sorina Bucur, Andreea  Robu, Mădălina Mărginean, Adrian Moldovan, Adrian Mătieș, Andreea Albeș, Alex Sălăgean, Claudiu Mașca, Carmina Herepean, Sorina Bungărdean, Raluca Hurubean, Geza Lehel Lazăr, soliștii vocali: Georgiana Grosu, Varga Erika, Cristina Crăciunescu, grupul vocal de băieți, instruit de rofesorul de religie Septimiu Pop, cu ale lor bărbătești cântece patriotice.

 

Recitalul de pian, moderat de liceana Maria Diana Man, a încheiat frumos sărbătoare de vineri, 28 noiembrie, de la Casa de cultură. Spectatorii, un public avizat, s-au delectate cu acordurile „improvizațiilor” la două și patru mâini, exersate în multe ore de repetiții de tinerii pianiști Bogdan Cotta, Kovacs Andreas, David Popa, din Luduș și Adela Coman, din Iernut, împreună cu profesorul lor de pian, Kovacs Levente. Surpriza serii a fost monologul Rigoletto (din creația compozitorului Giuseppe Verdi), în versiunea elevei Andreea Bologa, o apreciată recitatoare ludușeană.

 

Duminică, 1 Decembrie 2013, în Piața Unirii, la Monumentul lui Mihai Viteazul, întâiul unificator de Țară Românească, a avut loc prima parte a festivitățiilor organizate de Consililul Local și Primăria orașului Luduș. După intonarea Imnului de Stat a României și  slujba religioasă oficiată de părintele protopop Lucian Voșloban, împreună cu preoții ortodocși Constantin Savu, Viorel Ormenișan, Mihai Cercel, Ilie Dăian, Vasile Cercel și preotul greco catolic dr.Sorin Russu, primarul Ioan Cristian Molovan, colonelul (r) Sever Popovici și senatorul Akoș Mora au evocat semnificațiile istorice ale creării statului national unitar-România, în anul 1918. În aplauzele militariilor și a sutelor de ludușeni prezenți la festivitate, primarul Ioan Cristian Molodovan, i-a înmânat veteranului de război Iacob Baghiu, în vârstă de 91 de ani, Diploma de Onoare a Consiliului Local Luduș în semn de cinstire a contribuției sale la eliberarea  Ludușului, de sub vremelnica ocupație străină, în toamna anului 1944. Dl. Iacob Baghiu a mulțumit pentru onorantul gest și a depănat amintiri din timpul luptelor la care a participat. În acordurile Imnului eroiilor, la Monumentul ,,Mihai Viteazul” au depus coroane ale recunoștinței delegațiile reprezentând Senatul României, Consiluiul Județean Mureș, Primăria Luduș, Garnizoana Târgu Mureș, Poliția și Jandarmeria Luduș, ANVR și a ACRRM, Agenția Luduș a Direcției Finanțelor Publice, Spitalul Orășenesc „dr.Valeriu Russu”, FZl Luduș, Cooperativa Meșteșugărească „Unirea”, S.C. „Rosal”, organizațiile locale ale USL, UDMR, PDL, PPDD, PRM, și echipa de voluntari, „Vara Ludușeană”. Festivitățiile de aici s-au înceiat cu defilarea gărzii de oanoare.

 

În după-amiaza aceleași zile, la Casa de Cultură a avut loc spectacolul folcloric . „ROMÂNIA-N SĂRBĂTOARE”, cu contribuția soliștilor Nicolae Furdui Iancu, Mariana Deac, Raluca Mureșan, Mariana Mărginean, Cristina Crăciunescu, Iulia Szep, Paula Stînă, Monica Pîrlea, Delia Molnar, Ovidiu Nechita, Septimiu și Roxana Pop, ansamblurile folclorice Adrealul, Transilvania, din Luduș și Ansamblul profesionist Mureșul, din Târgu Mureș.

 

 

 

 

 

 

Mihai Veres– Cotidianul “ZI DE ZI”

 

 

576659_542541825823289_1090081757_n

 

 

Sărbătoarea naţională a României la Luduş

 

Sărbătoarea naţională a României a fost sărbătorită cu mult fast în acest an la Luduş. Una dintre cele mai mari realizări ale neamului românesc se apropie de centenar, iar luduşenii i-au acordat importanţa cuvenită. Evenimentul a fost celebrat prin două manifestări de amploare organizate de Primăria Luduş: un ceremonial religios, depuneri de coroane şi o ceremonie militară, urmate de un spectacol folcloric extraordinar. Pe o vreme prielnică, la bustul lui Mihai Viteazul, primul unificator al provinciilor locuite de români, dezvelit în această vară în Piaţa Unirii din localitate a început festivitatea la care au participat alături de autorităţile locale numeroşi invitaţi.

 

„Să respectăm idealurile pentru care unii s-au jertfit !”

 

După slujba religioasă susţinută de  un sobor de cinci preoţi, cuvântul de deschidere a aparţinut primarului oraşului, Cristian Ioan Moldovan.

„Nu suntem aici să vorbim despre lucruri pe care le ştim cu toţii. În ziua naţională, ţara trebuie să fie un suflet, cuvintele nu mai contează, oricât de frumoase ar fi. Contează doar ceea ce avem în suflet, ce putem împărtăşi celor cu care vorbim aceeaşi limbă, cea mai frumoasă dintre toate. Întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem ar fi ce putem face noi pentru ţară, nu ceea ce face ţara pentru noi şi ce lăsăm copiilor noştri. Avem datoria să gândim la un anumit aspect şi să acţionăm ca atare. Până ce un cetăţean al ţării trăieşte în nesiguranţă şi izolare, noi toţi vom trăi la fel. Toţi ar trebui să înţelegem să alegem idealurile pentru care au trăit şi murit cei mai vrednici cetăţeni, cei care s-au jertfit, cei pe care îi onorăm astăzi. La mulţi ani România, la mulţi ani români”, a fost mesajul primarului Cristian Ioan Moldovan.

 

Remember eliberarea Luduşului, cu Iacob Baghiu

 

Festivitatea a continuat cu înmânarea unei Diplome de Onoare celui mai vârstnic cetăţean al cartierului luduşean Gheja, Iacob Baghiu. Acesta a împlinit în acest an frumoasa vârstă de 91 de ani şi a făcut parte din unităţile care au eliberat Luduşul în toamna anului 1944. Cuvintele acestuia nu au putut fi cuprinse într-o singură frază, veteranul luduşean constituind o adevărată filă de istorie din vremurile tulburi ale toamnei acelui an. Probabil apropiaţii, copii, nepoţi, prieteni, rude sau vecini i-au auzit de mai multe ori istoria, sau file din aceasta. Astfel, memoria scenelor uneia dintre cele mai tulburi perioade din istoria României au rămas vii în memoria veteranului. Acesta a uimit asistenţa prin exactitatea datelor, a numelor unităţilor participante şi ale foştilor camarazi „Am fost primul soldat din armata română care a trecut Mureşul la Gheja. Eram în unitatea 83 infanterie de la Turda, care a intervenit după ce unitatea 91 de la Alba Iulia a fost nimicită de inamic. Am rămas doar 13 şi ne-am retras lângă Ocna Mureş”, povesteşte Nea Iacob, care-şi continuă povestea, fără a plictisi asistenţa. Condimentată cu argumente pe care unii le-au trăit, alţii le-au auzit doar, povestea acestuia curge înainte. Numele camarazilor aflaţi încă în viaţă sunt accentuate, parcă pentru a putea fi verificate. „Plutoanele s-au refăcut după ce au venit ruşii, dar aceştia s-au retras de la Gheja, deoarece n-au mai găsit băutură. A venit apoi colonelul…, care ne-a dat noi coordonate, am înaintat, am ajuns în Ungaria, Cehoslovacia….”, a continuat povestea lui Iacob Baghiu, care a „avertizat” asistenţa că mai are multe de povestit.

 

„Trebuie să ştim să ne respectăm eroii”

 

Următorul la cuvânt a fost reprezentantul Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război şi a cadrelor militare în rezervă şi retragere, filiala Luduş, colonel Sever Popovici. „Trebuie să amintim românilor că data de 1 Decembrie s-a împlinit prin voia Domnului, dar nu ne-a picat din cer. Pentru aceasta au luptat mai multe generaţii. Prima a fost înfăptuită în 1600 de marele voievod Mihai Viteazul, la monumentul căruia are loc acest ceremonial. A urmat anul 1848, dar înfrângerea revoluţionarilor a dus la un rezultat nefavorabil. Următorul pas a fost cel din ianuarie 1859, când s-a făcut primul pas, după care a venit anul 1918, când s-a înfăptuit Marea Unire, reuşită prin jertfa a peste opt sute de mii de suflete care au căzut pentru ca naţiunea română să nu mai fie considerată ca una tolerată secole de-a rândul. Să ne respectăm eroii şi să facem în asemenea fel încât jertfa lor să nu fie zadarnică”, au fost cuvintele fostului comandant, care nu a uitat să menţioneze numele cele mai reprezentative care au luptat de-a lungul secolelor pentru reîntregirea neamului românesc.

 

„Formarea unei naţiuni este un exerciţiu permanent”

 

Unul dintre oamenii politici care a fost mereu alături de locuitorii oraşului Luduş, senatorul Akos Mora a încheiat alocuţiunile printr-un mesaj de suflet. De fiecare dată mesajele sale îndeamnă la unitate şi bună înţelegere, elemente fără de care o cominitate nu poate face paşi înainte. „Ziua de 1 Decembrie, nu întâmplător succede unui alt moment important. Este după 30 noiembrie, ziua Sfântului Andrei, ocrotitorul românilor şi cred cu tărie că aceste două evenimente nu se succed întâmplător. Este un element care trebuie să ne dea o putere deosebită. Oamenii ca domnul Baghiu, care ne-a făcut o incursiune a acelor vremuri pe care nu ni le mai dorim, cei care au reuşit reîntregirea pentru că au fost fermi, hotărâţi şi devotaţi, trebuiesc respectaţi. Astăzi nu mai suntem chemaţi la luptă, la sacrificiul suprem, astăzi trebuie să conştientizăm ce avem: a şaptea naţiune a Europei ca număr de locuitori, una care se vrea puternică. Trebuie să înţelegem însă că formarea naţiunii care au început-o cei care au luptat pentru ea nu s-a încheiat, este un proces continuu, la care participăm cu toţii, cu mic cu mare. Mesajul meu este să conştientizăm ce eforturi trebuie să facem astăzi. Ne întrebăm dacă 95 de ani sunt mulţi sau puţini. Răspunsul nu are relevanţă, noi trebuie să construim în continuare. În 1918 cei care au luptat au pus ţara pe un făgaş corect, întrerupt de nazism şi comunism. Comparativ, anii de după decembrie 89 sunt puţini pentru o democraţie în formare. Noi trebuie să facem un exerciţiu permanent, să înţelegem toleranţa şi valorile după care ne ghidăm, să ne apărăm valorile şi resursele. O naţiune puternică este cea care reacţionează, care îşi spune cuvântul şi ia atitudine, asta putem s-o facem. La mulţi ani români, La mulţi ani România!”, au fost cuvintele senatorului mureşean.

Festivitatea a continuat cu depunerile de coroane la monumentul primului unificator. Au adus un pios omagiu eroilor neamului reprezentaţi ai instituţiilor locale, ai celor mai reprezentative societăţi luduşene, organizaţiile filialelor locale ale partidelor politice, indiferent de culoare, organizaţii non-politice, manifestarea încheindu-se cu o defilare a gărzii de onoare.

 

Unire-n suflet şi simţiri de ziua naţională

 

Edilul oraşului nu şi-a încheiat activitatea după manifestarea dedicată zilei naţionale. După ceremonia din Piaţa Unirii, următorul său pas a fost cel al unirii a două suflete, care şi-au ales să se căsătorească în această zi sacră neamului românesc. Casă de piatră, La mulţi ani români, La mulţi ani România !

 

Final cu cântec, joc şi voie bună

 

După masă, serbarea zilei naţionale a continuat cu un program folcloric, susţinut de ansambluri artistice şi interpreţi care au urcat pe scena Casei de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu”. Spectacolul a fost susţinut de ansamblurile locale „Transilvania” şi „Ardealul”, „Mureşul” din Târgu-Mureş şi soliştii Cristina Crăciunescu, Mariana Mărginean, Raluca Mureşean, Paula Stână, Iulia Szep, Monica Pîrlea, Delia Molnar, Ovidiu Nechita, Roxana şi Septimiu Roman, Mariana Deac, Nicolae Furdui Iancu.

 

 

 

 

About ((( T ))) Radio Transilvania

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close